Jótékony? Kedvezőtlen? Megosztó……







Jótékony? Kedvezőtlen? Megosztó……

A kávé azonban mindenek előtt segít élvezni az életet.
 

Képtalálat a következőre: „kávézás közösségi élmény”

 

Szendi Gábor pszichológus szerint: „Az orrunk előtt bezáródó metróajtó vérnyomásnövelő hatása, vagy gyerekünk intője nagyobb egészségkárosodást okozhat, mint a kávézás.”

A fiatalságot és a szépséget illetően azt hiszem, nyugodtan hagyatkozhatunk az olaszokra. Ha valakinek, akkor nekik van közük a szépséghez, és ha valaki, akkor ők kisajátították, és tökélyre fejlesztették a kávékészítést.

Lyosel múlt századi találmányát tökéletesítették az olaszok, amikor előálltak azzal a forradalmi presszógéppel, amely később annyira elterjedt az olasz mindennapokban. 1948-ban készítette el az elsőt a milánói Achille Gaggia. Ezektől a fényes, sziszegő rémektől heves természetük miatt és a belőlük feltörő gőzfelhők miatt gyakran féltek az emberek, ám az általuk készített sötét, gazdag zamatú feketekávé megérte az időt és a riadalmat. E gépek abból a szempontból is egyedülállónak számítottak, hogy forró tejhabot is tudtak készíteni.

Olaszos kávéfajták, avagy a jó kávé legyen olyan, mint egy jó szerető: elég erős ahhoz, hogy ne tudj másra figyelni, de természetéből fakadóan édes. Mindezt magas nyomáson és forrón. 

- a Ristretto - a kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve

- a Caffé doppio (doppió): dupla eszpresszó.

- a Caffé ristretto (risztretto): rövid, erős eszpresszó (20 ml).

- a Café lungo: hosszú kávé, kb. kétszeres (50 ml) vízzel.

- az Espresso machiato (mákkiáto): kedvencem a „kis foltos”, azaz eszpresszó foltnyi
          tejhabbal díszítve

- a Latte Machiatto: eszpresszó kb. 2,5 dl meleg habosított tejjel, tetején tejhabbal díszítve.

- a Cafe latte: 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, 1 cm vastag tejhabbal díszítve.

- és a - Cappuccino: 1/3 eszpresszó, 40 ml gőzölt tej és tejhab, teteje kakaóporral meghintve. A kapucinus barátok   halványbarna kámzsájáról kapta a nevét. Ez az ital viszont nem egyezik a bécsi jellegű Kapuziner nevű itallal, amikor a feketekávét tejszínhabbal dúsítják, és a tetejét megszórják kakaóporral.

A kávé az egyik legismertebb és legkeresettebb élvezeti cikk, a második leggyakrabban fogyasztott ital és a második legnagyobb értékben forgalmazott termék. Szerte a világon emberek milliói elképzelhetetlennek tartják életüket napi kávéadagjuk nélkül. Az egyes népeknek, de akár egy szomszédságban élőknek is különböző szokásaik alakultak ki a fogyasztást illetően. Létezik azonban egy közös pont: nemcsak a testet, de a lelket és szellemet is élénkíti, örömet szerez, és sokszor társas élményt nyújt a fogyasztóknak. Felelőtlen fogyasztása veszélyt is jelenthet egészségünkre, ellenben optimális mennyiségű elfogyasztott kávéban található koffein pozitív hatást gyakorol szervezetünkre.

A reggeli induláshoz

Képtalálat a következőre: „reggeli kávé ágyba”





                                                                                       Délutáni frissítőként                                                                                    

Képtalálat a következőre: „ice coffee”